Šį pavasarį pamilkime virtuvę! Receptai, įkandami kiekvienam studentui

Rekomenduojam

Germantė LOVČIKAITĖ

Ar dažnai aplanko tokios mintys: „pradėsiu sveikiau maitintis“, „dažniau gaminsiu namuose“, kurios stebuklingai laukia tos mitinės būtybės Pirmadienio, kuris iš naujo pradeda tobulą gyvenimą? Norėdama jums padėti greičiau sulaukti to momento, kai sūrelius ar traškučių pakelį pakeis normalūs pietūs, dalijuosi keliais receptais, kurie mane gelbsti net didžiausios tinginystės metu. Visų jų svarbiausias ingredientas yra ankštinės daržovės: pupelės, lęšiai ir avinžirniai. Nesu tikra, kiek šie receptai gimė iš draugų patarimų, kiek iš improvizacijos, kai virtuvės spintelėse „nieko nėra“. Man receptai paprastai atlieka labiau patarimo nei instrukcijos funkciją, tad tikiuosi, kad ir jūs atrasite savo mėgstamiausias šių patiekalų versijas! 

Pupelių sriuba – kai norisi lengvo sotumo

  • 1 svogūnas;
  • 2–3 morkos;
  • 1 skardinė konservuotų raudonųjų pupelių;
  • prieskoniai: druska, pipirai, karis, kalendra, persiladas… bet kas!

Sriubą visada pradedu virti puode pakepindama supjaustytą svogūną, tada suberiu prieskonius ir smulkiais kubeliais supjaustytas morkas. Pakepinusi apie 5 minutes, supilu pupeles ir kelias stiklines vandens, jo kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos noriu. Verdu, kol viskas suminkštėja, jei paragavus trūksta skonio – papildau prieskoniais arba daržovių sultinio kubeliu. Sriubai išvirus, ją sutrinu trintuvu ir voila – turiu tirštą pupelių sriubą. Beje, prie jos labai tinka skrebutis. Skanaus! 

Indrės Baltakytės nuotrauka

(Ne)mėsainis su lęšių kepsneliais

Jeigu ateisite pas mane į svečius ir aš norėsiu jus palepinti, galite tikėtis mėsainukų iš lęšių. Skoniu ir sotumu jie nenusileis paprastam mėsainiui, o jūsų kūnas padėkos už maisto raciono praplėtimą. 

Kepsneliui:

  • 1 svogūnas;
  • 2 morkos;
  • skardinė garuose ruoštų lęšių;
  • 3–5 šaukštai miltų (gali būti ir avižų ar grikių miltai);
  • 2 kiaušiniai;
  • prieskoniai: druska, pipirai, karis, prieskoniai mėsai – viskas, kas slepiasi spintelėje.

Sumuštiniui:

  • mėgstama duona mėsainiams (man labiausiai patinka duona su sėklomis);
  • avokadas;
  • pakepinti svogūno žiedai;
  • mėgstamas padažas (česnakinis, adžika, krienai, aš labai mėgstu garstyčių-medaus);
  • gražgarstės;
  • daržovės: agurkas, pomidoras, paprika.

Pirmiausia aliejuje pakepinu svogūną su druska, tada dedu sutarkuotas morkas; kelias minutes pakepinusi iš skardinės supilu lęšius. Po 5 minučių viską supilu į maišymui patogų indą, masei atvėsus, ją susmulkinu smulkintuvu (jeigu jo neturi, puiki proga susipažinti su kitais bendrabučio gyventojais, jeigu bendravimui ne ta nuotaika, galima pasmulkinti ir šakute). Tada į indą įmušu kiaušinius, suberiu prieskonius ir miltus. Čia prieskonių galima ir negailėti, kad paplotėlio skonis nenublanktų prieš visas mėsainyje esančias daržoves ir padažus. Jei masė kiek per skysta, galima įdėti daugiau miltų. Turint visą šitą gėrį, darkart imu keptuvę ir šaukštas po šaukšto kepu paplotėlius. Neišsigąskite, jeigu pirmi blyneliai visai susimalė į košę, tokiu atveju galima įmušti dar vieną kiaušinį ir problema bus išspręsta. Iškepus paplotėliams, prasideda kūryba – viršuje parašiau, ką dažniausiai naudoju sutepdama mėsainį, tačiau tuo neapsiribokite, tiks viskas, ką mėgstate: padažai (nuo kečupo iki krienų), avokadas, agurkai, svogūnai, pomidorai, pakepti svogūnai ir pievagrybiai, salotos, gražgarstės… Skanaus!

Indrės Baltakytės nuotrauka

Humusas – geriausias žygių draugas

  • Skardinė avinžirnių;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus;
  • kelios česnako skiltelės;
  • šviežias bazilikas;
  • prieskoniai: saldžioji paprika, druska, kuminas, kalendra.

Visus ingredientus reikia susmulkinti smulkintuvu. Viskas! Iš tiesų humusas daromas su tahini, t.y. sezamo sėklų pasta, tačiau man asmeniškai ji per daug apkartina humusą, todėl jos nepasigendu… Taip pat naudoju savo pačios daigintus bazilikus, puošiančius palangę (pabandykit auginti prieskonius namuose, taip tikrai smagiau nei nusipirkus parduotuvėje). Paprastai humusą valgau su morkų ar salierų lazdelėmis, tačiau tinka ir užsitepti ant skrebučio, trapučio ar duoniuko. Beje, šis užkandis yra tikrai sotus – įsidėjus indelį į kelionę dviračiu tokie priešpiečiai tikrai neleis pilvui liūdėti. 

Indrės Baltakytės nuotrauka

Paskutiniai patarimai: visus šiuos receptus galima gaminti su vis kita pasirinkta ankštine daržove, t.y. visi trys patiekalai gali būti gaminami ir su lęšiais, ir su avinžirniais, ir su pupelėmis. Be to, lęšių paplotėliai, lęšius pakeitus cukinija, gali tapti skaniais daržovių blyneliais, o sriuba yra universalumo karalienė – vietoj pupelių gali būti ir baklažanas, brokolis, cukinija ar bet kokia kita daržovė!