Rekomenduojam

Lengvi šventiniai receptai jūsų stalui!

Goda OSTRAUSKAITĖ

Atėjo švenčių metas – šv. Kalėdos ir Naujieji metai. Šiuo laikotarpiu negalime aplankyti draugų ir giminaičių, tačiau taip pat smagiai atšvęsti galima ir namuose! Pabodo įprasti bei sunkiai paruošiami valgiai? Ieškote naujų idėjų Kalėdų ar Naujųjų metų vaišėms? Atrinkome kelis šventiškus receptus, kurie patiks ir klasikos, ir naujų skonių gerbėjams. Čia rasite skanių sausainių, lengvai gaminamų užkandžių, gaivių salotų receptus.

Jei norisi kažko saldaus: kalėdiniai imbieriniai sausainiai

Ingredientai:

350 gramų  miltų;
150 gramų  cukraus;
125 gramai  sviesto (minkšto); 
80 gramų  cukraus sirupo; 
1 vienetas  kiaušinių; 
2 šaukšteliai  imbiero (tarkuoto); 
1 šaukštelis sodos (nubraukto).

Porcijų skaičius: 30 

Paruošimo laikas: apie 30 min. 

Paruošimo būdas

  1. Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, supilti sirupą. Suberti tarkuotą imbierą ir kiaušinį – viską išmaišyti.
  2. Miltus sumaišyti su soda ir įmaišyti į tešlą. Užminkyti tešlą rankomis.
  3. Iškočioti tešlą ir formuoti norimus sausainius. Sudėti juos į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180° C temperatūroje apie 12 minučių.

Patarimas: jei norite ypač traškių sausainių, tešlą valandą vėsinkite šaldytuve.

 

Jei norisi kažko greito ir lengvai paruošiamo: itališka „Bruschetta“ su lašiša

Ingredientai:

  • itališka duona „Ciabatta“ (galima rasti bet kurioje didesnėje parduotuvėje);
  • sūdyta arba rūkyta lašiša;
  • jums patinkančio sūrio drožlės;
  • vyšniniai pomidorai;
  • konservuotos juodosios alyvuogės;
  • alyvuogių aliejus;
  • česnakas;
  • druska, malti juodieji pipirai.

Paruošimo būdas

  1. „Ciabattos“ duonelę supjaustyti riekutėmis. 
  2. Vieną riekutės pusę patepti išspaustu česnaku ir aptepti alyvuogių aliejumi. 
  3. Riekutes paskrudinti orkaitėje, ant jų dėti po gabalėlį lašišos, pomidoro skiltelę, pjaustytą alyvuogę. Bruschettą apibarstyti parmezano (ar kito jums patinkančio) sūrio drožlėmis. Skanaus!

 

Dar vienas skanaus ir greitai pagaminamo užkandžio variantas: lavašo suktinukai su krabais ir sūriu

Ingredientai:

4 vienetai lavašo (25 cm skersmens) 
10 vienetų krabų lazdelių;
150 gramų fermentinio sūrio;
4 valg. šaukštai  majonezo „Vilnius“ su krapais;
3 valg. šaukštai 

1 žiupsnelis

1 žiupsnelis

kapotų svogūnų laiškų;

druskos;

pipirų.

 

Paruošimo būdas

  1. Krabų lazdeles ir sūrį susmulkinti, laiškus supjaustyti ir viską gerai sumaišyti su majonezu bei prieskoniais. 
  2. Gauta mase ištepti visą lavašo paviršių ir susukti. Supjaustyti gražiais griežinėliais.

 

Jei norisi kažko gaivaus: kokios Kalėdos be mandarinų? Lengvos salotos su mandarinais

Ingredientai

100 gramų salotų; 
400 gramų  mandarinų;
1 vienetas  svogūno;                                                     
2 vienetai lapkočių saliero;
1 vienetas  pusės citrinos sulčių;
3 valg. šaukštai  aliejaus;
3 valg. šaukštai 

1 žiupsnelis 

1 žiupsnelis

1 žiupsnelis

kapotų riešutų;

malto imbiero;

druskos;

pipirų.

 

Paruošimo būdas

  1. Salotų lapus supjaustyti juostelėmis. Mandarinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis ir sudėti ant salotų (kelias skilteles palikti salotoms papuošti). Salierus supjaustyti kubeliais.
  2. Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir sudėti į salotas.
  3. Aliejų sumaišyti su citrinų sultimis, imbierais, pipirais, pasūdyti. Šiuo padažu užpilti salotas ir apibarstyti riešutais. Puošti mandarinų skiltelėmis.