Kai kartu su sniegu tirpsta ir kulinarinės idėjos…

Rekomenduojam

Ar ir Jūs jaučiate, kad jau be penkių minučių pavasaris? Pamažu akyse nyksta sniegas, o saulės ir pavasariško lengvumo, rodos, vis daugiau… Jeigu ir Jūs po žiemos pasiilgote naujų vėjų savo virtuvėje, kviečiame pasisemti įkvėpimo iš „Studžio“ virtuvės mylėtojų! Čia rasite receptų tiek pietų stalui, tiek desertui, o galbūt jau visai greitai ir vaišėms, keliaujant pas pasiilgtus draugus.

Germantė LOVČIKAITĖ

Svogūnų pyragas

Ingredientai:

  • 150 g. sviesto;
  • 200 g. grietinės;
  • 1,5 st. miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 5–6 nemaži svogūnai;
  • (1 nedidelė cukinija);
  • 100–150 fermentinio sūrio.

Pradėkime nuo tešlos: reikia išlydyti sviestą, sumaišyti jį su grietine ir į masę suberti miltus bei kepimo miltelius. Viską gerai išmaišyti ir išminkyti. Jeigu tešla dar šiek tiek limpa prie rankų, nieko tokio, nes pridėjus per daug miltų, ji gaunasi sprangi. Tešlą palikti šaldytuve maždaug pusvalandžiui, kol bus paruošta likusi pyrago dalis. Esu bandžiusi šį pyragą ir su avižiniais miltais – rezultatas kiek kitoks, padas gavosi trapesnis, tačiau man patiko ir toks variantas.

Kol tešla ilsisi šaldytuve, nulupti ir kubeliais supjaustyti svogūnus, juos pakepinti keptuvėje be riebalų su šlakeliu vandens (kad svogūnai nesviltų), įberti druskos, prieskonių. Kokių? Čia jau kaip tamstos skonis padiktuos! Pavyzdžiui, aš neįsivaizduoju patiekalo be kario, todėl maniškiam pyrago variantui jo tikrai netrūksta. Svogūnams pakepus, juos sumaišyti su sutarkuotu fermentiniu sūriu.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, jame tolygiai paskirstyti atšalusią tešlą ir ant jos suberti visą svogūnų ir sūrio masę. Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 45–60 minučių, kol tešla sukietės ir visas pyragas paruduos.

Turbūt kilo klausimas, ką tame ingredientų sąraše veikia vieniša cukinija? Originaliai šis receptas pas mane iš rankų į rankas atėjo tik su svogūnais, tačiau kartą, norėdama sunaudoti gesti sugalvojusią cukiniją, įtarkavau ją į svogūnų masę. Tiko!

 

Gerda JAKUTYTĖ

Tinginys

Ingredientai:

  • 1 skardinė kondensuoto saldaus pieno;
  • 180–200 g. sviesto;
  • 3 pakeliai mėgstamų sausainių (pavyzdžiui, „Gaidelis“ arba „Selga“);
  • keli šaukštai nesaldžios kakavos.
  1. Į didesnį dubenėlį mažais gabaliukais sulaužomi sausainiai.
  2. Sviestas supjaustomas į 6 dalis.
  3. Nedideliame puode ant vidutinės ugnies (kaitlentė nustatyta ant skaičiaus 6), maišomas supjaustytas sviestas, kol jis taps visiškai skystu.
  4. Kai sviestas pilnai ištirpsta, į puodą reikia įpilti visą indelį kondensuoto pieno ir greitai maišyti šaukštu (geriausia mediniu, kad nesusibraižytų puodas) arba rankiniu plakikliu tol, kol sviestas pilnai susimaišo su kondensuotu pienu.
  5. Tuomet ateina laikas kakavai. Įdedami 3–4 šaukštai kakavos ir, jau išjungus ugnį, vėl maišoma su rankininiu plakikliu (galima plakti kaip kiaušinius) tol, kol kondensuoto pieno ir sviesto darinyje nebelieka kakavos gumuliukų. Jeigu atrodo, kad gauto šokolado tinginiui spalva yra per šviesi, galima pagal skonį įdėti daugiau kakavos. Šokolado spalva turėtų gautis tamsiai ruda (gali atrodyti ir tamsiai pilka, tačiau sumaišius su sausainiais viskas bus gerai).
  6. Į gautą šokoladą supilami jau prieš tai sutrupinti sausainiai ir viskas šaukštu gerai išmaišoma.
  7. Gautą masę galite įdėti arba į nedidelį žemą indą (tiks bet koks – plastikinis/stiklinis/molinis…), arba supilti į paprastą permatomą maišelį. Jeigu naudosite maišelį, įdėjus tinginį jį galite suformuoti kaip stačiakampį arba tiesiog ritinį (vyniotinio forma) taip, kad būtų patogu pjaustyti.
  8. Šį savo šedevrą 4–5 valandoms palikite šaldytuve tol, kol jis sukietės. Per tą laiką paruoškite namų darbus ir pažiūrėkite serialą, o tada jau skanaukite!

Tinginys puikiai tinka pusryčiams, pietums, desertui ar šiaip bet kada, kada tik skonio receptoriai trokšta kažko saldaus ir šokoladinio!

 

Justina BOGUŽAITĖ

Nepaprastai paprasti keksiukai

Nepaprastai paprasti? Kuo? Paprastu receptu ir nepaprastu skoniu! Šylant orams palepinkite save, savo draugus ar kambariokus šiais keksiukais. Pirštus apsilaižysit!

Dvylikai keksiukų reikės:

  • 170 g. cukraus;
  • 120 g. miltų;
  • 110 g. ištirpinto sviesto;
  • 100 ml. pieno;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.

Gerai iki purumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Pilkite atvėsintą sviestą. Į plakinį sudėkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Viską sumaišykite. Į tešlą supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite į riebalais pateptas arba popieriukais išklotas keksiukų formeles daugmaž iki pusės, nes keksiukai kepdami pakils, ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių. Skanaus!

P. S. Saldumą galite reguliuoti, receptą variuoti pagal skonį ir poreikį, pvz., įdėti šokolado gabaliukų ar uogų. 😊